پاسخ به سوالات کوییز اینستاگرام
در این مقاله قصد داریم به جواب سوالات کوییز دیروز بپردازیم. پیشنهادم این هست که حتی اگر سوالات را درست جواب دادید باز هم این مقاله را بخونید. نکاتی درحین پاسخ به سوالات گفته شده اند که ممکن است برایتان مفید باشد.
خب بریم سراغ سوال اول
انالاپریل در کدام دسته دارویی قرار دارد؟
- ARB
- CCB
- PPI
- ACEI
و اما پاسخ شما عزیزان از این قرار بود:
همونطور که می بینید اکثر دوستان به این سوال جواب صحیح دادند. در پست یک دقیقه یک دارو که به معرفی داروی انالاپریل پرداخته شده ، گفته شد این دارو از دسته داروهای “مهارکننده آنزیم مبدل آنژیوتانسین” می باشد.
ACEI=Angiotensin Converting Enzyme Inhibitors
قصد داریم نگاه دقیق تری به مکانیسم اثر این داروها داشته باشیم. گفته شد این داروها آنزیم مبدل آنژیوتنسین را مهار می کنند. اما کار این آنزیم چیست؟ این آنزیم دو کار در بدن انجام می دهد: یک تبدیل آنژیوتانسین یک به آنژیوتانسین دو. آنژیوتانسین دو یک منقبض کننده عروق است، بنابراین این داروها با مهار آنزیم مبدل آنژیوتانسین باعث کاهش میزان آنژیوتانسین دو می شوند و از این طریق باعث گشاد شدن عروق و کاهش فشارخون می شوند.
دوم اینکه این آنزیم باعث غیرفعال شدن برادیکینین می شوند. در نتیجه، مهار این آنزیم توسط داروهای این دسته باعث تجمع برادیکینین شده که خود برادیکینین نیز یک گشاد کننده عروق است. این را هم در نظر داشته باشید که تجمع این ماده باعث ایجاد سرفه های خشک نیز می شود. در نتیجه از عوارض داروهای این دسته سرفه های خشک می باشد.
از دیگر داروهای این دسته می توانیم به انالاپریل و کپتوپریل اشاره بکنیم. از کپتوپریل گاها به صورت زیر زبانی جهت کاهش سریع فشار خون نیز استفاده می شود.
و اما سوال دوم
مصرف انالاپریل با کدام دارو ریسک هایپرکالمی را بالا می برد؟
- Hydrochlorothiazide
- Spironolacton
- Eplerenone
- گزینه 2 و 3
همونطور که داخل کلیپ گفته شد، این دارو در مصرف همزمان با داروهای نگه دارنده پتاسیم ریسک افزایش پتاسیم وایجاد هایپرکالمی را افزایش می دهد.
داروهایی اسپیرنولاکتون و اپلرنون در دسته دیورتیک های داروهای نگهدارنده پتاسیم یا Pottasium Sparing Diuretic قرار دارند. بنابراین مصرف توام انالاپریل با این داروها ریسک ایجاد هایپرکالمی را در شخص افزایش می دهد.
اما مصرف انالاپیریل در کنار دارویی مثل هیدروکلروتیازید ممانعتی ندارد. حتی قرص ترکیبی از انالاپریل و هیدروکلرتیازید در خارج از کشور وجود دارد. (من توی ایران این فرم ترکیبی را ندیدم.) این هم تصویر قرص انالاپریل و هیدروکلروتیازید:
و اما پاسخ مخاطبان عزیز به این سوال از این قرار بود:
تبریک به عزیزانی که جواب صحیح را انتخاب کردند.
سوال سوم
آلوپورینول از چه طریقی اثر خود را اعمال می کند؟
- تخریب اوریک اسید
- اکسیداسیون گزانتین
- مهار آنزیم گزانتین اکسیداز
- تخریب گزانتین و هایپوگزانتین
همانطور که در کلیپ معرفی داروی آلوپورینول گفته شد، این دارو آنزیم گزانتین اکسیداز را مهار می کند. حالا کار آنزیم گزانتین اکسیداز چی هست؟ کارش تبدیل گزانتین و هایپوگزانتین به اسید اوریک است. در نتیجه مهار این آنزیم باعث کاهش اسید اوریک می شود. بنابراین در مواردی مثل نقرس که کریستال های اسید اوریک در بدن شخص ایجاد می شود از این دارو جهت کاهش اسیداوریک استفاده می شود.
و اما پاسخ شما عزیزان به این سوال
خوشبختانه بیشتر افراد به این سوال نیز پاسخ صحیح دادند.
و بریم سراغ سوال چهارم
کدام در مورد آلوپورینول صحیح است؟
- به عنوان دهانشویه در موارد خاص قابل استفاده است.
- دارای قرص 150 و 300 میلی گرم می باشد.
- از عوارض اصلی آن سرفه خشک است.
- مصرف آن با معده خالی یا پر تفاوتی ندارد.
و پاسخ دوستان به این سوال
خب، متاسفانه خیلی از دوستان پاسخ اشتباهی به این سوال دادند. در کلیپ معرفی این دارو گفته شد این دارو دارای قرص ها 100 و 300 میلی گرم است. خیلی از دوستان گزینه دوم را به صورت اشتباه انتخاب کردند. گزینه سوم گفته شده از عوارض اصلی آن سرفه خشک است در صورتی که گفته شد از عوارض اصلی آن راش و مشکلات پوستی و اسهال است که می تواند ایجاد کند.
و گزینه آخر که گفته شده بامعده خالی یا پر فرقی ندارد. این گزینه هم اشتباه است زیرا به دلیل عوارض گوارشی که آلوپورینول ممکن است ایجاد کند توصیه می شود این دارو همراه غذا و با آب کافی مصرف شود.
اما گزینه اول که گزینه صحیح این سوال است. در موارد مصرف آلوپورینول گفته شد از این دارو به عنوان دهانشویه در پیشگیری و درمان زخم های دهانی ناشی از داروهای شیمی درمانی استفاده می شود. شاید این سوال برایتان پیش بیاید که مگر آلوپورینول فقط قرص 100 و 300 میلی گرم ندارد؟! بله درسته فقط قرص 100 و 300 دارد!اما قرص را پودر می کنند و در آب حل می کنند و به عنوان دهانشویه استفاده می کنند. به همین سادگی!
سوال پنجم کوییز
ونلافاکسین از چه طریقی اثر خود را اعمال می کند؟
- مهار باز جذب دوپامین / نوراپی نفرین
- مهار بازجذب سروتونین / نوراپی نفرین
- مهار انتخابی باز جذب سروتونین
- مهار انتخابی بازجذب دوپامین
و پاسخ شما عزیزان
تبریک به 900 نفری که به این سوال پاسخ صحیح دادند. همانطور که گفته شد ونلافاکسین از دسته داروهای SNRI می باشد یعنی : Serotonin and Norepinephrine Reuptake Inhibitors که در واقع باز جذب سروتونین و نوراپی نفرین را مهار می کند و از این طریق اعمال اثر می کند.
از دیگر داروهای این گروه می توان به دولوکستین اشاره کرد که دارای کپسول های 20 ، 30 و 60 میلی گرم در بازار دارویی ما می باشد.
و سوال آخر
کدام دارو در ترک سیگار مورد استفاده قرار می گیرد؟
- wellban
- Varnicline
- Champix
- همه موارد
و پاسخ دوستان عزیز
اکثر دوستان به این سوال هم پاسخ صحیح دادند. در کلیپ نسخه خوانی گفته شد که از بوپروپیون 150 برای ترک سیگار استفاده می شود. از نام های تجاری مطرح بوپروپیون می توانیم به ولبان و زایبان اشاره بکنیم. و اما یکی سوال هم انتهای کلیپ مطرح شد و اون این بود که شما چه داروی دیگه ای را برای ترک سیگار می شناسید؟
یکی دیگر از داروهایی که برای ترک سیگار مورد استفاده قرار می گیرد Varenicline است. توی کامنت اکثر دوستان اسم داروی وارنیکلین را نوشته بودند و بعضی نیز اسم تجاری معروف آن یعنی Champix را نوشته بودند. بنابراین جواب صحیح این سوال هم گزینه چهارم می باشد.
این هم از پاسخ سوالات کوییز این هفته، امیدوارم که از خوندن این مقاله لذت برده باشید. خوشحال می شم دیدگاه و نظر خودتون را در مورد این مقاله و یا موضوعات پیشنهادی که دارید را در قسمت دیدگاه این پست بنویسید.
تا درود دیگر بدرود.
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
کتاب الکترونیکی : 10 پرسش و پاسخ در مورد واکسن آنفلوانزا
آقا قضیه این متفورمین و FDA چی بود؟!
چرا سیزاپراید و ترفنادین از بازار دارویی آمریکا جمع آوری شدند؟
کلوپیدوگرل و امپرازول ، تداخلی که باید جدی گرفت
پاسخ به سوالات کوییز اینستاگرام
دس لوراتادین: نورسیده ای از خانواده آنتی هیستامین ها
2 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
سلام ودرود دکتر
ممنون ازکوئیز وتوضیح کاملتون مثل همیشه عالی بود برقرار باشین🌸🌻🌹🍀🍁🌺
درورد بر شما ممنون از کامنت پر انرژیتون 🙂